Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mamma mia!

2008.09.11

Kép

A zenéjét ugyan sokan "cikisnek" tartják, a lemezeladási adatok azonban önmagukért beszélnek: az eladási példányszám 400 millió felett jár. Népszerűségét és nagyságát mutatja, hogy albumai a feloszlása óta máig folyamatosan fogynak. Az 1992 augusztusában kiadott Gold-Greatest Hits című slágerválogatása idén augusztusban már ötödik alkalommal jutott fel a brit lemezeladási lista csúcsára, eddig összesen nyolc évig trónolt. A svéd kvartett fiatal nemzedékek számára sem ismeretlen. Slágerei a diszkókban, zenés szórakozóhelyeken a mai napig gyakran felcsendűlnek. Az ABBA napjainkban megint virágkorát éli, immár a sokadikat, ezúttal a dalaira épülő Mamma mia! cimű filmmusical mindent elsöprő sikerének köszönhetően. Most összefoglaljuk, amit az eggyüttesről tudni kell, érintve az 1992-ben bemutatott musicalt és annak júliustól vetített filmes változatát is.

  • Az együttes

1972-től 1982-ig létezett. Az igazi áttörést az 1974-es Eurovíziós Dalfesztiválon a Waterloo című dallal elért első hely hozta meg számára. Nyolc stúdióalbumot készített. Benny Andersson és Björn Ulvaeus már a hatvanas együtt dolgozott, és az ABBA szerzemények mellett musicaleket is írt. Társproducerként a Mamma mia! című musicalen és filmes változatán is dolgoztak, néhány pillanatra a vásznon is feltűnnek.

Anni-Frid Lyngstad visszavonultan él, de bármikor szívesen beszél az együttesről. 1999-ben megözvegyült, és lányát is leveszítette, autóbalesetben halt meg.

Agnetha Fältskog szólóban már az ABBA előtt is szerepelt a skandináv slágerlistákon. Házassága nyolc évig tartott Björnnel, két gyermekük született. 1990-ben egy sebészorvos felesége lett, három év múlva elvált, azóta egyedül él, a többiekkel minden kapcsolatot megszakított. Akárcsak Frida, a kvartett feloszlása után ő is szólópályára lépett; mindkét hölgy karrierjét csak kisebb sikerek fémjelzik.

  • A folytatás

Erre semmi esély. Legalábbis egyenlőre. Frida, Benny és Björn nem zárkózik el az újjáalakulástól, Agnetha azonban - korábbi elmondása szerint - végleg lezárta életének ennek a szakaszát, és senki sem tudja rávenni, hogy újra színpadra álljon az egykori társakkal. Nem nyilatkozik, a filmmusical bemutatójára sem ment el.

  • A válogatáslemez

A Gold-Greatest Hits című slágerválogatás tizehat évvel az 1992. augusztusi megjelenése után két hétre ismét visszatért a brit eladási összesítés csúcsára. Ez a brit zenepiac legöregebb albuma, amely listavezető lett. és már az ötödik alkalommal jutott fel az élre. Ezt megelőzően 1999-ben trónolt. Ilyen hosszú szünet-kilenc év-után még egy nagylemeznek sem sikerült visszakerülnie az első helyre. Csak Nagy-Britanniában eddig 4 312 090 példányt, világszerte pedig több, mint 26 milliót értékesítettek belőle.

  • A MUSICAL

A Mamma mia! című musicalt Catherine Johnson forgatókönyvíró fűzte történetté az ABBA dalok alapján. 1999. április 6-án mutatták be a lindoni Price Edward Theatre-ben, és azóta is a színház repertoárján van. Tengerentúli hódítását 2000 őszén kezdte meg San Franciscó-ban, 2001-ben a Broadway-n is bemutatták.

  • A FILMMUSICAL

A musicalt Phyllida Lloyd rendező alkalmazta a mozivászonra. A történet egyszerű: Sophie (Amanda Seyfried) készül az esküvőjére a görög tengerparton, ahol édesanyja, a hajdanán énekesnőként dolgozó és a férfiakat nagy kanállal faló Donna (Meryl Streep) kis panziót vezet. Sophie-nak fogalma sincs, ki az apja, de az édesanyjának is csak sejtése van arról, melyik firfitól fogant, abban az időben három pasi csapta neki a szelet... A lány megtalálja anyja naplóját, s a három apajelöltet (Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgard) meghívja az esküvőjére, az asszony tudta nélkül. Donna rég nem látott két barátnője, egykori triójának tagjai (Julie Walters, Christine Baranski) is eljönnek az eseményre, s felelevenednek a régi emlékek. A fiatalok buliznak, az ősök buliznak és nosztalgiáznak. A producerként Tom Hanks és felesége, Rita Wilson által irányított, világszerte bevételi rekordokat döntögető alkotásban szinte minden ABBA-sláger elhangzik, de helyet kaptak benne a kevésbé ismert dalok is, és ezek sem lógnak ki a sorból, sőt, fokozzák a hangulatot.

Kép