Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aral tó

2013.01.17

 

Az Aral-tó a Föld negyedik legnagyobb tava volt, 400 km-es hosszúsággal, 300 km szélességgel  és a mélysége 68 m-t is elérte. Vize kis sótartalmú, halban nagyon gazdag volt,  és élénk hajóforgalom jellemezte.
Mára azonban az Aral-tó  lassan sivataggá válik!

Ahogyan a helybeliek mondják: "a tó ment, a sivatag jött. Régen mindenhol víz volt. Kék, teljesen kék volt a tenger, volt hal, ha a halászok kimentek a tengerre. Volt ponty, dévér, keszeg, kele, tokhal a Szovjetunió minden köztársaságába ment az Aralból hal. Nagy mesz-szeségbõl jöttek ide a nagy tengeri hajók. Itt elöl volt a víz, kék tenger, igazi hullámokkal, tiszta víz, világos és átlátszó. A messzi távolból jöttek az emberek, hogy itt fürödjenek, itt az Aralban."

 

Azoknak a folyóknak forrásvidéke, melyek az Aralt táplálják a Pamír. Kirgizisztán és Tadzsikisztán hegyeiben mindenhol a Szír-darja és az Amu-darja irányába törekednek a patakok. Közép-Ázsia e két nagy folyója  az Aralba torkollik. Az Amu-darja az Araltól messze még sebes sodrású folyó, néhol 500 máshol 2000 m széles. Sok vizet párologtat és szivárogtat el Türkmenisztán és Üzbegisztán forró sivatagjain átvezetõ útján. A Szír-darja és Amu-darja mentén lévõ helységekben a folyó menti emberek kis megbontatlan közösségekben éltek. Sok vizet használtak a folyó menti  földjeik öntözésére, de a folyók életadó vizét gondosan és pazarlás nélkül használták, így elég víz maradt az Aral-tó és az otthoni emberek számára is. Ez így volt a XX. század  közepéig. Akkor eldöntötték Moszkvában, hogy a Szír-darja és Amu-darja vizét a gyapot tömeges telepítéséhez használják. Moszkvában akik uralkodtak az Aralt feláldozták, mert hasznot hozónak tûnt az áldozat.  Eldöntötték, hogy elvonják az Aral vizét. Kara-kum és Kizil-kum forró sivatagjaiban az aktivisták (és a kényszermunkások) hatalmas csatornákat ástak a Szír-darja és Amu-darja vizének. Csatornák, zsilipek és áttöltõállomások segítségével irányították a Szír-darja és az Amu-darja vizét a sivatagba. A csatornákat nem tömítették, így sok víz elszivárgott a homokban. A kanálisok nyitottak voltak, így sok víz elpárologott a forró sivatagi klímában, lényegesen csökkentve a tóba jutó víz mennyiségét.

További érdekes adatok a tóról olvashatóak itt: